Społeczny wymiar konsumpcji. Wspólne posiłki a kapitał społeczny i sieci relacji - Cebula, Michał (Social dimension of consumption. Common meals vs. social capital and networks of relations, 2017)
Socjologia tradycyjnie wyjaśnia spożywanie żywności częściej w kategoriach społecznej organizacji posiłków (ich dostarczania i konsumpcji) aniżeli w kategoriach potrzeb biologicznych. Spojrzenie na jedzenie jako działanie społeczne odsłania jego komunikacyjne, symboliczne i uspołeczniające funkcje oraz daje wgląd w wiele mechanizmów i zjawisk społecznych (takich jak klasa, władza, nierówności, wspólnotowość itp.). Biorąc tę perspektywę za punkt wyjścia, artykuł bada determinanty praktyk rekreacyjnych wśród mieszkańców dużego miasta, w szczególności kwestię bycia gospodarzem i gościem w prywatnych domach i jadania poza domem. Bazując na danych o indywidualnych sieciach społecznych, pokazano, jak życie towarzyskie badanych (jadanie razem) jest uwarunkowane nie tylko przez ich cechy społeczno-demograficzne, ale także przez naturę ich sieci społecznych. Szczególnie argumentowano, iż to raczej więzi słabego typu oraz pozarodzinne sprzyjają towarzyskości. Wyniki sugerują, że „posiłki uspołecznione” są obszarem społecznej dystynkcji oraz przyczyniają się do budowania kapitału społecznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 77-86
Keywords: jadanie razem; kapitał społeczny; sieci społeczne; eating together; social capital; social networks