Zamówienia innowacyjne – szansa dla małych i średnich przedsiębiorstw? - Piwowarczyk, Agnieszka (Innovative public procurement – an opportunity for micro; small and medium-sized entrepreneurs?, 2017)
MŚP są siłą napędową gospodarki, bo to właśnie na tym sektorze oparta jest gospodarkazdecydowanej większości państw na świecie. Sektor MŚP z przyczyn finansowychma ograniczone możliwości inwestycyjne, z drugiej strony przedsiębiorstwa te charakteryzujezdolność reagowania na zmiany tak, by sprostać konkurencji, a tym samym zapewnić sobiestabilną sytuację na rynku. Zamówienia innowacyjne tzw. szyte na miarę, czyli nowatorskieprodukty, usługi i roboty budowlane, to właśnie szansa dla kreatywnych przedsiębiorców,którzy mają stymulować rozwój gospodarki. Innowacyjne rozwiązania w sektorze publicznymto wyższa jakość usług publicznych oraz korzyści płynące z otrzymania produktów,usług i robót budowlanych dostosowanych do potrzeb odbiorców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 497; s. 298-308
Keywords: innowacje; mikro; mali i średni przedsiębiorcy; innovations; micro; small and medium-sized entrepreneurs