Środki komunikacji elektronicznej w prawie zamówień publicznych - Błażewski, Maciej (Electronic means of communication in the Public Procurement Law, 2017)
Przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych wprowadzają powszechny obowiązek stosowania środków komunikacji elektronicznej. Wyjątkowo zamawiający oraz wykonawca posiadają swobodę wyboru pomiędzy pisemną a elektroniczną formą komunikacji. Przepisy te dookreślają także rodzaje i warunki techniczne właściwe dla środków komunikacji elektronicznej. Taka forma komunikacji przyniesie korzyści zarówno zamawiającemu, jak i wykonawcy na poziomie Unii Europejskiej oraz w każdym z państw członkowskich. Przepisy dotyczące elektronicznej administracji zostały wprowadzone w wyniku implementacji przepisów prawa Unii Europejskiej. Szerokie stosowanie środków komunikacji elektronicznej, obejmujące m.in. postępowanie o udzielenie zamówienia oraz postępowanie odwoławcze, skutkuje ich znacznym zróżnicowaniem. Środki te mają na celu głównie ułatwienie komunikacji pomiędzy zamawiającym a wykonawcą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 497; s. 271-281
Keywords: elektroniczna administracja; środki komunikacji elektronicznej; wykonawca; zamawiający; e-government; electronic means of communication; economic operators; contracting authority