Niedoskonałości kontraktowania w trybie zamówień publicznych - Borkowska, Bożena (Imperfections of contracting in public procurement, 2017)
Prawo zamówień publicznych wprowadziło do zamówień publicznych imitacje instytucji porządkujących rynek, w związku z tym pojawia się problem skuteczności takiej regulacji w sytuacji, gdy stronami kontraktów zawieranych w trybie zamówień publicznych są podmioty o różnej logice działania. Celem opracowania jest refleksja nad kontraktowaniem w systemie zamówień publicznych w kontekście ekonomicznych koncepcji kontraktów, takich jak: teoria agencji i teoria kosztów transakcyjnych. Z przeprowadzonych rozważań wynika, że niedoskonałości kontraktowania w trybie zamówień publicznych mają podobne źródła jak te, które występują w sektorze prywatnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 497; s. 249-260
Keywords: kontrakty; instytucje; zamówienia publiczne; regulacja; contracts; institutions; public procurement; regulation