Relacja agencji w systemie zamówień publicznych - Chrisidu-Budnik, Agnieszka; Przedańska, Justyna (Agency relationship in the public procurement system, 2017)
Problematyka zamówień publicznych jako przedmiot badań naukowych, a także praktyka gospodarcza coraz bardziej stają się otwarte na podejście interdyscyplinarności – włączają dorobek innych nauk do analizy funkcjonowania systemu zamówień publicznych. Owa interdyscyplinarność odbywa się między innymi za pośrednictwem nauk ekonomii. W ramach tak rozumianego pogranicza nauk ekonomicznych i nauk administracyjnych wykształcił się nurt analizy funkcjonowania systemu zamówień publicznych przez pryzmat teorii agencji. W artykule podjęto próbę aplikacji podstawowych założeń teorii agencji do systemu zamówień publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 497; s. 207-222
Keywords: asymetria informacji; system zamówień publicznych; teoria agencji; mocodawca (principal); pełnomocnik (agent); asymmetric information; public procurement system; theory of agency; principal; agent