Zamawiający i wykonawcy w systemie zamówień publicznych - Kocowski, Tadeusz (The contracting authority and executor in the system of public procurement, 2017)
W Prawie zamówień publicznych kluczową rolę w procesie udzielania zamówienia odgrywa instytucja zamawiająca. Wielowymiarowa definicja instytucji zamawiającej wymaga dodatkowych atrybutów identyfikujących instytucję zamawiającą. Instytucja zamawiająca odpowiada za prawidłowość zamówienia publicznego oraz wybór wykonawcy. Zlecając zamówienie, zamawiający pokrywa jego koszty przeważnie środkami publicznymi. Dlatego proces prawidłowej regulacji pozycji instytucji zamawiającej w ustawie jest tak istotny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 497, s. 166-176
Keywords: public funds; zamawiający; wykonawcy; środki publiczne; public procurement; contracting authority; subject matter of procurement