Klasyczne zamówienia publiczne na tle partnerstwa publiczno- prywatnego oraz koncesji na roboty budowlane lub usługi - Panasiuk, Andrzej (Classical public procurement against the background of public-private partnership and concessions for construction works or services, 2017)
Regulacje prawne, które możemy zakwalifikować do jednego spójnego systemu prawa regulującego procedury realizacji zamówień publicznych, muszą w swojej treści normatywnej regulować kwestie związane ze sposobem udzielania zamówień publicznych, w szczególności na potrzeby podmiotów sektora publicznego lub podmiotów dysponujących środkami publicznymi na określone cele. Konieczność szczególnego i systemowego podejścia do regulacji zamówień publicznych pojawiła się w związku z ich ogromnym znaczeniem dla sprawnego funkcjonowania sektora publicznego, świadczącego bez zakłóceń usługi publiczne. W artykule wskazano cechy pozwalające na wyróżnienie trzech instytucji systemu zamówień publicznych, tj. koncesji, partnerstwa publiczno-prywatnego i klasycznych zamówień publicznych. Zarówno koncesje, jak i PPP zaliczymy do katalogu instrumentów prawnych umożliwiających udzielanie zamówień publicznych, zmierzających do realizacji zadań publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 497, s. 101-113
Keywords: public private partnership; klasyczne zamówienia publiczne; partnerstwo publiczno-prywatne; koncesjana roboty budowlane lub usługi; classical public procurement; construction works concessionor services concessions