Zasada przejrzystości postępowania o udzielenie zamówienia publicznego - Klich, Grzegorz (The transparency priciple in public procurement, 2017)
W artykule zbadano problematykę zasady przejrzystości w polskim prawie zamówień publicznych. Analizie poddane zostały kwestie językowe związane z pojęciami przejrzystości oraz jawności. Relacje pomiędzy tymi pojęciami rzutują bowiem na prawidłową interpretację zasad przejrzystości i jawności na gruncie ustawy Prawo zamówień publicznych. W dalszej części podjęto rozważania o charakterze dogmatycznym w celu ustalenia powiązań prawnych pomiędzy wskazanymi zasadami. Umożliwiło to określenie treści zasady przejrzystości oraz jej funkcji w ramach Prawa zamówień publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 497, s. 73-87
Keywords: zasada przejrzystości; zasada jawności; prawo zamówień publicznych; prawo Unii Europejskiej; principle of transparency; principle of openness; Public Procurement Law; European Union law