Ocena efektu wpływu statusu społeczno-zawodowego oraz wykluczenia społecznego na wskaźnik odpowiedzi wśród polskich gospodarstw domowych - Rószkiewicz, Małgorzata (Evaluation of the impact of effect of social and professional status and social exclusion on the response rate – case of Polish households, 2018)
W artykule podjęto próbę oszacowania efektu wpływu statusu społeczno-zawodowego oraz wykluczenia społecznego na dostępność i gotowość do współpracy jednostek badania w badaniu terenowym. W analizie dokonano porównania wpływu tych uwarunkowań za pomocą prostego porównania wskaźników intensywności oraz wykorzystano metodę dopasowania według cech, ukazując różnicę między podejściem przekrojowym i kontrfaktycznym. Podstawą oceny były wyniki badania ankietowego zrealizowanego w 2013 r. w ramach projektu Uwarunkowania Decyzji Edukacyjnych. Uzyskane wyniki wskazują, że wykluczenie społeczne sprzyja nawiązywaniu kontaktu przez ankietera, a niższy status społeczno-zawodowy pogłębia efekt spowodowany wykluczeniem, natomiast nie ma istotnego wpływu na gotowość do współpracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 190-197
Keywords: efekt wpływu; metoda dopasowania według cech; wskaźnik odpowiedzi; status społeczno-zawodowy; wykluczenie społeczne; tratement effect; matched samaples method; response-rate; social-occupational status; social exlusion