Wpływ redukcji liczby zmiennych na stabilność grupowania - Rozmus, Dorota (The effect of reduction of variables to groups stability, 2018)
W artykule zbadany został wpływ formalnych metod doboru zmiennych na stabilność grupowania. Kryterium stabilności bada, czy grupy, które zostały utworzone w wyniku grupowania zbioru obiektów, występują rzeczywiście (zatem struktura jest stabilna), czy też pojawiły się przypadkowo i uzyskana struktura nie odzwierciedla tej istniejącej w danych. Jako formalną metodę doboru zmiennych zastosowano analizę czynnikową, natomiast badanie stabilności grupowania przeprowadzono za pomocą metody w przybliżeniu nieobciążonego prawdopodobieństwa bootstrapowego na zbiorach danych społeczno-ekonomicznych utworzonych na podstawie danych zaczerpniętych z Głównego Urzędu Statystycznego. Uzyskane wyniki pokazują, że zastosowanie analizy czynnikowej do redukcji liczby zmiennych może wpływać zarówno na stabilność grupowania, jak i na uzyskiwaną strukturę grup
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 180-189
Keywords: grupowanie obiektów; liczba grup; stabilność grupowania; redukcja liczby zmiennych; analiza czynnikowa; cluster analysis; number of groups; grouping stability; variables selection; factor analysis