O zastosowaniu analizy redundancji do badania poziomu przestępczości przeciwko mieniu w Polsce w latach 2002-2015 - Misztal, Małgorzata (On the application of redundancy analysis to study the property crime rate in Poland in the years 2002-2015, 2018)
Celem pracy jest analiza i opis zmian poziomu przestępczości przeciwko mieniu w Polsce w latach 2002-2015 z wykorzystaniem analizy redundancji (Redundancy Analysis) oraz zwrócenie uwagi na znaczenie metod graficznych przy interpretacji uzyskanych wyników. W analizie redundancji (kanonicznej formie analizy głównych składowych) w charakterze zmiennych zależnych wykorzystano wskaźniki natężenia pięciu rodzajów przestępstw przeciwko mieniu, natomiast w charakterze zmiennych objaśniających – funkcje własne (eigenfunctions) wyznaczone metodą asymetrycznych wektorów własnych (Asymmetric Eigenvector Maps). Uzyskane wyniki przedstawiono graficznie na triplotach. Ze względu na ograniczoną objętość pracy pokazano wyniki dla trzech wybranych województw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 157-169
Keywords: analiza redundancji; metoda asymetrycznych wektorów własnych; triplot; przestępczość przeciwko mieniu; redundancy analysis; asymmetric eigenvector maps; property crime