Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju państw Unii Europejskiej z wykorzystaniem wielowymiarowej analizy porównawczej - Łuczak, Aleksandra; Kurzawa, Izabela; Wysocki, Feliks (Assessment of level of sustainable development of the European Union countries using multidimensional comparative analysis, 2018)
Celem pracy jest wykorzystanie wielowymiarowej analizy porównawczej opartej na metodzie TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to an Ideal Solution) do oceny poziomu zrównoważonego rozwoju państw UE w latach 2005-2014 ze względu na trzy łady: społeczny, gospodarczy i środowiskowy (SEN-TOPSIS). Metoda ta pozwala na wyodrębnienie poziomu i pozycji rozwojowej zrównoważonego rozwoju krajów w zależności od przewagi ładów. Przewagi ustala się na podstawie odchyleń wartości cząstkowej miary syntetycznej od wartości średniej dla ładów. Do wyznaczenia pozycji rozwojowych krajów względem poszczególnych ładów przyjęto zasadę odchyleń wartości syntetycznych miar cząstkowych od ich wartości średniej wyrażonej medianą. Podstawę empiryczną badań stanowią dane pochodzące z Eurostatu. Wykazano największe zintegrowanie wyróżnionych ładów w krajach skandynawskich (zwłaszcza w Szwecji i Finlandii); niezintegrowane były państwa Europy Południowej (Grecja, Włochy, Hiszpania) w badanych latach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 126-136
Keywords: zrównoważony rozwój; metody konstrukcji miary syntetycznej; metodaSEN-TOPSIS; sustainable development; construction of methods of the synthetic measure; SEN-TOPSIS method