Zastosowanie wielokryterialnej metody wektora preferencji do oceny poziomu zrównoważonego rozwoju powiatów - Kurzawa, Izabela; Łuczak, Aleksandra (Application of the multi-criteria vector preference method to assess of the level of sustainable development of poviats, 2018)
Głównym celem pracy jest ocena poziomu zrównoważonego rozwoju powiatów w województwie wielkopolskim. W proponowanym podejściu wykorzystano wielokryterialną metodę wektora preferencji (Preference Vector Method – PVM). Metoda ta umożliwia syntetyczną ocenę zjawiska opisywanego przez wiele cech i wykorzystuje rachunek wektorowy oraz ideę obliczania odległości obiektów wielocechowych od wzorca wraz z metodą rzutowania wektora obiektów wielocechowych na wzorzec preferencji (Vector Measure Construction Method – VMCM). Metodę P VM p orównano z metodą T OPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to an Ideal Solution). Podstawę empiryczną przeprowadzonych badań stanowią dane statystyczne pochodzące z modułu Wskaźniki zrównoważonego rozwoju GUS z 2014 roku. Na podstawie miar syntetycznych obliczonych z zastosowaniem metod PVM oraz TOPSIS uporządkowano liniowo powiaty oraz ustalono ich poziomy zrównoważonego rozwoju na tle całego kraju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 105-114
Keywords: metody porządkowania liniowego; metoda wektora preferencji PVM; metodaTOPSIS; zrównoważony rozwój; linear ordering methods; PVM vector preference method; TOPSIS method; sustainable development