Wielowymiarowa analiza atrakcyjności lokalizacyjnej mieszkań w Szczecinie z uwzględnieniem wskaźnika przestępczości - Foryś, Iwona; Putek-Szeląg, Ewa (Multivariate analysis of location attractiveness of flats in Szczecin with taking into consideration the crime rate, 2018)
Decyzje kupujących na rynku mieszkaniowym są nie tylko sumą ich subiektywnych oczekiwań, lecz także efektem postrzegania nieruchomości przez pryzmat opinii i sugestii płynących z otoczenia. Jednym z kryteriów, którym kierują się kupujący, jest lokalizacja mieszkania, a z nią cechy otoczenia, w tym również bezpieczeństwo. Celem przeprowadzonego badania jest wyznaczenie przestrzennych zależności między przeciętną cenę 1 m2 mieszkania i współczynnikami przestępczości w Szczecinie. Do realizacji postawionego celu zaproponowano metody analizy przestrzennej. W tym celu wykorzystano informacje o transakcjach związanych z mieszkaniami w Szczecinie w latach 2009-2016 (akty notarialne) oraz dane za 2015 rok dotyczące popełnionych przestępstw z Komendy Wojewódzkiej Policji (tzw. mapa przestępstw). Analiza wykazała brak przestrzennej zależności cen mieszkań w latach 2009-2016. Natomiast wystąpiła zależność cen i tzw. przestępstw pospolitych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 48-55
Keywords: przestępstwa; rynek mieszkań; korelacja przestrzenna; crime; real estate market; spatial correlation