Analiza wskazań wybranych mierników służących ocenie zgodności danych z prawem Benforda − przypadek pierwszej cyfry znaczącej - Baryła, Mateusz (Analysis of indications for selected measures used in assessing data conformity to Benfordʼs law − the first significant digit case, 2018)
Porównywanie empirycznych rozkładów pierwszej cyfry znaczącej, ustalonychna bazie badanych zbiorów danych, z rozkładem Benforda często sprowadza się dokonstruowania rankingów tych zbiorów. W tym celu korzysta się z różnych mierników podobieństwarozkładów, które umożliwiają ocenę stopnia podobieństwa empirycznego rozkładupierwszej niezerowej cyfry ze wspomnianym rozkładem teoretycznym. W artykulezaprezentowano wyniki analizy wskazań trzynastu mierników podobieństwa rozkładów,opierając się na danych generowanych symulacyjnie. W przeprowadzonym badaniu posłużonosię analizą korelacji. Podjęto też próbę klasyfikacji mierników podobieństwa rozkładówza pomocą metody 𝑘-średnich. Rezultaty grupowania doprowadziły do wniosku, że wbadaniach empirycznych, gdy dysponujemy zbiorami danych o różnej wielkości, a celembadań jest stworzenie rankingów analizowanych zbiorów ze względu na stopień ich podobieństwaz rozkładem Benforda, wystarczy ograniczyć się do czterech tego typu mierników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 508; s. 9-18
Keywords: mierniki podobieństwa rozkładów; rozkład pierwszej cyfry znaczącej; prawo Benforda; analiza korelacji; analiza skupień; measures of distributions similarity; first significant digit distribution; Benfordʼslaw; correlation analysis; cluster analysis