Analiza skłonności do podejmowania BIZ przez polskie firmy z wykorzystaniem modeli logitowych - Sałamaga, Marcin (Analysis of propensity of export of Polish FDI with the application of logistic models, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie propozycji modelowania skłonności polskich firm do podejmowania bezpośrednich inwestycji zagranicznych z uwzględnieniem czynników o charakterze kosztowym, rynkowym, efektywnościowym, prawnym, społecznym i politycznym, którymi firmy kierują się, planując politykę inwestycyjną. Podstawowym narzędziem badawczym są modele logitowe z efektami interakcji pomiędzy zmiennymi objaśniającymi. Pozwoli to wskazać najbardziej istotne czynniki i ich interakcje, które w największym stopniu zwiększają lub zmniejszają prawdopodobieństwo podjęcia decyzji o eksporcie BIZ w ogóle, jak i o inwestowaniu w konkretnej destynacji. Wyniki tego badania mogą stanowić wsparcie dla decydentów w krajowych firmach w zakresie zarządzania inwestycjami zagranicznym. Analizę wykonano przy wykorzystaniu danych pochodzących z badania ankietowego przeprowadzonego wśród krajowych firm podejmujących BIZ lub mających potencjał do prowadzenia tego typu przedsięwzięć inwestycyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 228-236
Keywords: model logitowy; interakcje; badanie ankietowe; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; destynacje BIZ; logistic model; interactions; survey; FDI; FDI destinations