Ocena przydatności wskaźników finansowych do prognozowania bankructwa przedsiębiorstw w zależności od rozmiaru obiektów - Pawełek, Beata; Pociecha, Józef; Baryła, Mateusz (Assessment of suitability of financial indicators for enterprises’ bankruptcy prediction depending on the size of an enterprise, 2018)
Celem pracy jest przedstawienie wyników badań empirycznych nad przydatnością wybranych wskaźników finansowych do prognozowania bankructwa przedsiębiorstw, w zależności od rozmiaru analizowanych obiektów. Wartością dodaną pracy jest propozycja zastosowania Sensitivity Analysis w połączeniu z ABC Analysis do oceny przydatności wskaźników finansowych do prognozowania bankructwa przedsiębiorstw. W analizie wykorzystano dane finansowe przedsiębiorstw z sektora przetwórstwa przemysłowego w Polsce z lat 2005-2008. Badaniem objęto takie metody, jak: drzewo klasyfikacyjne, bagging, boosting, lasy losowe. Modele były budowane na podstawie danych finansowych dotyczących zarówno wszystkich obiektów w rozważanym zbiorze, jak i obiektów zaklasyfikowanych do trzech podzbiorów uzyskanych dzięki ABC Analysis. Ocenę przydatności wybranych wskaźników finansowych do prognozowania bankructwa przedsiębiorstw przeprowadzono z wykorzystaniem algorytmu Data-based Sensitivity Analysis
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 191-199
Keywords: ABC Analysis; bankructwo przedsiębiorstw; model prognostyczny; rozmiar przedsiębiorstwa; sensitivity analysis; corporate bankruptcy; prediction model; the size of the enterprise