Szacowanie wybranych parametrów rozkładu czasu trwania i warunkowego rozkładu czasu trwania przedsiębiorstw w województwie łódzkim - Mikulec, Artur (Estimation of selected parameters of distribution of time duration and conditional distribution of time duration of enterprises in the Lodzkie Voivodship, 2018)
W analizie trwania przedsiębiorstw oprócz podstawowych funkcji charakterystycznych, tj.: funkcji gęstości – prawdopodobieństwa likwidacji przedsiębiorstwa; dystrybuanty – prawdopodobieństwa dotrwania przedsiębiorstwa; funkcji przetrwania – prawdopodobieństwa przetrwania przedsiębiorstwa oraz funkcji hazardu – intensywności likwidacji przedsiębiorstwa, szacować można parametry rozkładu czasu trwania i warunkowego rozkładu czasu trwania przedsiębiorstw. W artykule przedstawione zostały zagadnienia teoretyczne i praktyczne wyznaczania: mediany czasu trwania przedsiębiorstw (czasu półtrwania) oraz mediany dalszego czasu trwania przedsiębiorstw. Rozważania zilustrowane zostały obliczeniami wyżej wymienionych miar dla kolejnych kohort przedsiębiorstw powstałych (w tym zlikwidowanych) w województwie łódzkim w latach 2001-2015
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 169-178
Keywords: mediana czasu trwania przedsiębiorstw (czas półtrwania); mediana dalszegoczasu trwania przedsiębiorstw; województwo łódzkie; Łódź; Piotrków Trybunalski; Skierniewice; median of duration of enterprises (half-life of the groups); median of additionalduration of enterprises; Lodzkie Voivodship; Lodz