Zastosowanie zmiennych zastępczych w modelach hedonicznych - Król, Anna; Targaszewska, Marta (The application of proxy variables in hedonicmodels, 2018)
Model hedoniczny, który opisuje cenę dobra za pomocą jego istotnych charakterystyk, ma liczne zastosowania praktyczne. Jednakże jednym z warunków uzyskania wiarygodnych wyników jest wykorzystanie do estymacji modelu adekwatnego zestawu zmiennych objaśniających cenę dobra. W praktycznym zastosowaniu metod hedonicznych mogą pojawić się sytuacje, w których ważna zmienna niezależna nie może zostać ujęta w modelu, gdyż jest nieobserwowalna bądź bezpośrednio niemierzalna. Zdarza się również, że wykorzystanie zmiennej mierzonej na skali nominalnej jest problematyczne ze względu na występowanie obszernego zbioru jej wartości. W takich przypadkach należy rozważyć ujęcie w modelu tzw. zmiennej zastępczej. Celem prac było zbadanie zastosowania zmiennych zastępczych w procesie estymacji modeli hedonicznych i przetestowanie ich wpływu na otrzymane wyniki. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem danych dotyczących wybranych dóbr – komputerów przenośnych i samochodów używanych – na rynkach polskich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 106-114
Keywords: model hedoniczny; zmienna zastępcza; specyfikacja modelu; hedonic model; proxy variable; model specification