Analiza koszykowa w badaniu zjawiska niepełnosprawności biologicznej - Klimanek, Tomasz; Szymkowiak, Marcin; Józefowski, Tomasz (Application of market basket analysis in research on biological disability, 2018)
W badaniach prowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny analiza koszykowa, która raczej była wykorzystywana w badaniach marketingowych, nie była do tej pory stosowana. Odchodząc od tradycyjnego rozumienia „koszyka zakupów” i zastępując konkretne produkty wariantami określonych cech społeczno-demograficznych osób czy gospodarstw domowych, można na danych z badań reprezentacyjnych czy spisów dokonać jej implementacji celem poszukiwania odpowiednich reguł i zależności. Głównym celem pracy jest wykorzystanie analizy koszykowej na gruncie badań prowadzonych przez statystykę publiczną w Polsce. Autorzy, wykorzystując dane z ostatniego spisu – NSP 2011, programy SAS, R i pakiety statystyczne arules oraz arulesViz, a także wybrane zmienne z tego badania, wskazują obszary przydatności analizy koszykowej w identyfikacji odpowiednich reguł występujących w tym zbiorze w kontekście zjawiska niepełnosprawności biologicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 95-105
Keywords: analiza koszykowa; Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2011; niepełnosprawność biologiczna; market basket analysis; National Census of Population and Housing 2011; biological disability