Statystyczne modele pomiaru inflacji w praktyce banków centralnych - Gatnar, Eugeniusz (Statistical models of inflation measurement in central banks’ practice, 2018)
Indeks cen towarów konsumpcyjnych jest ważnym wskaźnikiem, wpływającym na decyzje podmiotów gospodarczych. Jest też kluczowym parametrem dla banków centralnych stosujących w swojej polityce pieniężnej strategię bezpośredniego celu inflacyjnego. Celem artykułu jest omówienie trzech modeli pomiaru inflacji: stosowanego w Polsce przez NBP wskaźnika CPI (Consumer Price Index) na podstawie struktury wydatków wylosowanych gospodarstw domowych na towary i usługi znajdujące się w tzw. koszyku inflacyjnym; stosowanego przez EBC wskaźnika HICP (Harmonised Index of Consumer Prices), wskaźnik zharmonizowany, w którym struktura spożycia jest określana na podstawie danych z Rachunków Narodowych; oraz stosowanego przez FED w USA wskaźnika PCE (Personal Consumption Expeditures Index). W pracy dokonano także analizy ich własności ze względu na prawidłowość ujęcia zmian cen konsumpcyjnych oraz omówiono ich znaczenie dla prowadzenia polityki pieniężnej przez wybrane banki centralne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 75-85
Keywords: statystyka publiczna; pomiar inflacji; banki centralne; polityka pieniężna; CPI; HICP; PCE; official statistics; inflation measure; central banks; monetary policy