Ocena zmian w procesie starzenia się ludności w regionach krajów Grupy Wyszehradzkiej z zastosowaniem wybranych metod statystycznej analizy wielowymiarowej - Dehnel, Grażyna; Gołata, Elżbieta; Obrębalski, Marek; Walesiak, Marek (Assessment of changes in the aging process of population in the regions of Visehrad group with the application of chosen methods of multidimensional statistical analysis, 2018)
Przedmiotem badania jest problem zróżnicowania starzenia się ludności w krajach Europy Środkowo-Wschodniej: Czech, Polski, Słowacji i Węgier, oraz w przekroju regionów NUTS2 tych państw w roku 2016 w porównaniu z 2005 rokiem. Do oceny zmian stopnia zaawansowania oraz zróżnicowania procesu starzenia się ludności w regionach krajów Grupy Wyszehradzkiej zastosowano wybrane metody statystycznej analizy wielowymiarowej. W analizowanym okresie nastąpiło znaczne przyspieszenie starzenia się ludności badanych państw i regionów. Najmniejsze zmiany zaobserwowano w Słowacji i jej regionach. Zmniejszył się nieznacznie stopień dysproporcji między regionami ze względu na proces starzenia się ludności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 39-52
Keywords: starość; skalowanie wielowymiarowe; dekompozycja Theila; miary agregatowe; program R.; aging; multidimensional scaling; Theil decomposition; aggregate measures; R program