Badanie czasu trwania w bezrobociu z wykorzystaniem modeli regresji dla zdarzeń powtarzających się - Bieszk-Stolorz, Beata (Analysis of the duration in unemployment with use of the regression models for the recurrent events, 2018)
W analizie czasu trwania badaniu podlegają często procesy wielokrotnie generujące określone zdarzenia – procesy zdarzeń powtarzających się. Celem artykułu jest analiza wielokrotnych epizodów czasu trwania w bezrobociu rejestrowanym oraz porównanie z wynikami dla pojedynczego epizodu w zależności od płci. W badaniu wykorzystano warstwowy model Coxa. Kolejne epizody, oddzielone okresami wyrejestrowania z urzędu, tworzą nieciągłe przedziały ryzyka. Zastosowano podejście warunkowe, w którym czas do zajścia kolejnego zdarzenia wyznaczono, korzystając z pojęcia luki czasowej (początek każdego epizodu zostaje zrestartowany do zera). W badaniu wykorzystano dane indywidualne osób zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Szczecinie. Płeć była silną determinantą intensywności pierwszych wyrejestrowań z dowolnego powodu, podjęcia pracy i wykreślenia, natomiast nie determinowała intensywności czwartych i kolejnych wyrejestrowań oraz wyrejestrowania z pozostałych powodów dla każdego z epizodów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 21-29
Keywords: zdarzenia powtarzające się; warstwowy model Coxa; nieciągłe przedziały ryzyka; bezrobocie; recurrent events; stratified Cox model; discontinuous risks intervals; unemployment