Regionalna efektywność wykorzystania czynników produkcji: analiza i klasyfikacja - Batóg, Jacek; Batóg, Barbara (The regional effectivity of usage of production factors: analysis and classification, 2018)
Podstawowym celem przeprowadzonego badania było dokonanie klasyfikacji polskich województw według efektywności wykorzystania czynników produkcji w postaci kapitału i siły roboczej. Identyfikacja klas województw przeprowadzona została na podstawie analizy procesów produkcyjnych zachodzących w poszczególnych regionach, z wykorzystaniem koncepcji gospodarności. Analizy dokonano w oparciu o reszty dwuczynnikowych funkcji produkcji, oszacowanych na podstawie danych przekrojowych, w okresie badawczym obejmującym lata 2007–2015. W pracy zaproponowana została również autorska modyfikacja klasycznego podejścia stosowanego w analizie gospodarności. Pozwoliła ona wyodrębnić województwa charakteryzujące się gospodarnością i niegospodarnością oraz ocenić wpływ ostatniego kryzysu gospodarczego na poziom wykorzystania czynników produkcji w skali regionalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 13-20
Keywords: gospodarność; klasyfikacja; czynniki produkcji; reszty modelu; economicalness; classification; production factors; residuals