Digitalizacja usług pocztowych - Drab-Kurowska, Anna (Digitalization of postal services., 2017)
Obecnie jednym z głównych czynników oddziałujących na gospodarkę jest postęp w zakresie technologii teleinformatycznych. Operatorzy pocztowi, realizując usługi pocztowe, w wyniku kształtowania się nowych wymagań klientów oraz wzrastającej konkurencji, decydują się na rozwiązania oparte na nowoczesnych technologiach. Celem artykułu jest przedstawienie ich wpływu na rynek pocztowy w kontekście kształtowania nowych usług – e-usług pocztowych. Dla zrealizowania założonego celu wykorzystano krajową i obcojęzyczną literaturę przedmiotu dotyczącą funkcjonowania rynku usług pocztowych oraz wsparto się obserwacjami własnymi polskiego rynku usług pocztowych. Przeprowadzona analiza sytuacji na rynkach pocztowych wykazała intensywne działania, dotyczące wykorzystania nowoczesnych technologii informatycznych, które wpływają na digitalizację tradycyjnych usług pocztowych. Analiza sytuacji na polskim rynku pocztowym wykazała, że istnieją jeszcze obszary, jak usługi e-commerce, usługi finansowe i płatnicze czy innowacyjność, które powinny się intensywniej rozwijać
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 4 (46), s. 66-78
Keywords: e-usługi; digitalizacja; rynek usług pocztowych; e-services; digitalization; postal services market