Wybrane aspekty smart city na przykładzie Szczecina - Budziewicz- Guźlecka, Agnieszka (Selected aspects of smart city on the example of Szczecin, 2017)
W artykule podjęto próbę wyjaśnienia istoty inteligentnego miasta, zwracając uwagę, iż jest to pojęcie bardzo szerokie. Miasta pod względem koncepcji smart city są klasyfikowane przez różne mierniki, które zostały zaprezentowane w pracy. Zwrócono uwagę na programy, zarówno krajowe, jak i lokalne, które przyczyniają się do rozwoju inteligentnych miast i sprzyjają mu. W pracy zaprezentowano wybrane wyniki badań dotyczących opinii na temat Szczecina jako inteligentnego miasta. Celem artykułu jest wskazanie istoty inteligentnego miasta oraz wyników badań dla Szczecina. Metodą badawczą wykorzystaną w pracy jest ankieta przeprowadzona wśród studentów Uniwersytetu Szczecińskiego. Z przeprowadzonych badań wynika, iż respondenci wykazują chęć korzystania z aplikacji inteligentnego miasta, które przyczyniają się przede wszystkim do poprawy jakości życia
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 4 (46), s. 20-32
Keywords: information and communication technology; inteligentne miasto; techniki i technologie przesyłu informacji; jakość życia; informacja; smart city; quality of life; information