Uwarunkowania wdrażania deinstytucjonalizacji w obszarze ochrony zdrowia psychicznego w Polsce - Skiba, Wojciech (Conditions for the implementation of deinstitutionalisation in the area of mental health care in Poland, 2017)
Tematem artykułu jest analiza uwarunkowań wdrażania zmiany instytucjonalnej w obszarze ochrony zdrowia psychicznego. W szczególności rozważane są determinanty powodzenia wprowadzania środowiskowego modelu organizacji świadczeń z zakresu zdrowia psychicznego. Szczególną uwagę poświęcono często pomijanym społeczno-kulturowym uwarunkowaniom tego procesu.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 2 (8), s. 94-103
Keywords: system ochrony zdrowia; zdrowie psychiczne; efektywność instytucji; kapitał społeczny; health care system; mental health; institution efficiency; social capital