Miejsce srebrnej gospodarki w regionalnych dokumentach strategicznych - Sobolewska-Poniedziałek, Ewa (Place of silver economy in regional strategic documents, 2017)
Zachodzące przemiany demograficzne implikują konieczność analizy kierunków i konsekwencji tych przemian w wymiarze zarówno globalnym, jak i regionalnym. Prognozy demograficzne wskazują, że depopulacja oraz starzenie się społeczeństw to kluczowe zmiany, których doświadczać będzie przez najbliższe dziesięciolecia także Polska. Jak wynika z prognoz demograficznych, w najbliższych latach nastąpi nasilenie wspomnianych zjawisk, przy czym sytuacja będzie istotnie zróżnicowana regionalnie. Fakt ten stanowi podstawę do analizy obecności założeń srebrnej gospodarki w regionalnych dokumentach strategicznych. Przyjmuje się bowiem założenie, że im większe prognozowane wskaźniki obrazujące zaawansowanie procesu starzenia, w tym większym stopniu założono w dokumentach strategicznych przeciwdziałanie negatywnym konsekwencjom tych przemian. Spośród szesnastu województw wybrano do analizy pięć, w tym trzy o najwyższych wskaźnikach obciążenia osobami starszymi i dwa województwa z najniższymi wskaźnikami.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 2 (8), s. 54-70
Keywords: srebrna gospodarka; osoby starsze; region; strategia rozwoju; silver economy; the elderly; development strategy