Metoda eksperymentu ekonomicznego w szacowaniu kapitału społecznego – wady, zalety, możliwości stosowania - Markowska-Przybyła, Urszula; Ramsey, David M. (Applying experimental economics to the analysis of social capital – advantages; disadvantages and applicability, 2017)
Celem artykułu była prezentacja alternatywnej możliwości pomiaru jednego z aspektów kapitału społecznego, tj. aspektu normatywnego. W pracy przybliżono pojęcie kapitału społecznego i jego różne ujęcia, omówiono problematykę pomiaru tego kapitału i trudności, jakie są z nim związane, przedstawiono wady i zalety klasycznego sposobu kwantyfikacji norm, wartości i przekonań oraz wady, zalety i możliwości zastosowania eksperymentu ekonomicznego jako narzędzia obserwacji zachowań badanych osób.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2017, Nr 2 (8), s. 7-19
Keywords: kapitał społeczny; zaufanie; pomiar; ekonomia eksperymentalna; social capital; trust; measure; experimental economics