Termomechaniczna analiza złączy mikroelektronicznych wykonanych przy zastosowaniu bezołowiowych stopów lutowniczych - Matkowski, Przemysław Krystian (Termomechanical analysis of lead-free solder joints, 2009)
Autor udowadnia, iż dominującym czynnikiem determinującym niezawodność bezołowiowych złączy lutowanych są fazy międzymetaliczne, oraz że przez dobór składu stopów lutowniczych oraz powłok ochronnych pól lutowniczych można istotnie wydłużyć czas poprawnej pracy bezołowiowych złączy lutowanych
Keywords: niezawodność; fazy międzymetaliczne; bezołowiowe stopy; złącza; wytrzymałość; degradacja; struktura; pomiary; rezystancja; ANOVA; płytki obwodów drukowanych; zmiany zmęczeniowe; pęknięcia