Funkcjonowanie zespołów wielokulturowych w przedsiębiorstwach – doświadczenia badawcze - Kopertyńska, M. Wanda (Multicultural teams in enterprises practice ‒ research experience, 2018)
Globalne przedsiębiorstwa są bardzo liczne i – co istotne – zatrudniają pracowników pochodzących z różnych kultur. Pracowników przybywających z krajów zróżnicowanych kulturowo charakteryzują pewne cechy wspólne, ale też występują u nich pewne odmienności. Przed kadrą kierowniczą tych firm stoi nie lada wyzwanie zintegrowania tych odmiennych kulturowo pracowników w celu zapewnienia sprawnego ich funkcjonowania w organizacji. Stworzenie takiego zespołu wymaga zarówno od przełożonego, jak i współpracowników poznania kultur, identyfikacji różnic i podobieństw w podejściu do stawianych zadań. Stworzenie efektywnego zespołu wielokulturowego jest dużym wyznawaniem, które warto podjąć, gdyż daje to wiele korzyści organizacjom, na co wskazywali kierownicy tych zespołów
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 2, s. 16-22
Keywords: zespół wielokulturowy; wielokulturowość; bariery i zalety wielokulturowości; zarządzanie różnorodnością zespołu wielokulturowego; multicultural team; multiculturalism; barriers and benefits of multiculturalism; the manager’s complexity of multicultural team