Świadomość mieszkańców miast w zakresie problemów logistyki miejskiej w kontekście budowania planów zrównoważonej mobilności miejskiej - Zając, Aneta; Kijewska, Kinga; Iwan, Stanisław (The awareness of the city dwellers in regards to city logistics problems in the context of building of sustainable urban mobility plans, 2018)
Złożoność systemów logistyki miejskiej wpływa na powstawanie licznych problemów związanych z realizacją przewozów towarowych. Warunkiem wdrażania rozwiązań ograniczających to negatywne oddziaływanie jest opracowywanie planów strategicznych uwzględniających oczekiwania różnych grup interesariuszy miejskiego transportu towarowego. Jedną z nich, często pomijaną, są mieszkańcy. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących świadomości mieszkańców wybranych miast w zakresie funkcjonowania i problemów transportu towarowego i jego wpływu na jakość ich życia. Badania te miały na celu wypracowanie wniosków, które mogą posłużyć jako podstawa do rozwoju planu zrównoważonej mobilności miejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 481-492
Keywords: plan zrównoważonej mobilności miejskiej; miejski transport towarowy; logistyka miejska; zarządzanie logistyczne; oczekiwania interesariuszy; sustainable urban mobility plan; urban freight transport; city logistics; logistics management; stakeholders’ expectations