Zastosowanie metod oceny agregatowej do pomiaru potencjału logistycznego portów morskich - Pac, Bohdan (The use of aggregation assessment methods to measure logistic capabilities of sea ports, 2018)
Potencjał logistyczny portów morskich to wielkość, która wpływa na ich konkurencyjność w lądowo-morskich łańcuchach dostaw. Pomiar potencjału może być realizowany za pomocą metod wykorzystywanych chociażby do oceny efektywności projektów ekonomicznych i organizacyjnych. Artykuł prezentuje możliwość zastosowania metod oceny agregatowej do oceny potencjału logistycznego portów morskich, wyrażonego za pomocą wielokryterialnego modelu hierarchicznego. Efektem badań jest klasyfikacja polskich portów morskich o kluczowym znaczeniu dla gospodarki według kryterium potencjału logistycznego, dzięki której można zdefiniować zalety i niedobory badanych instalacji oraz ich udział w sumarycznym potencjale logistycznym polskich portów morskich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 383-407
Keywords: porty morskie; potencjał logistyczny; model wielokryterialny; metody oceny agregatowej; sea ports; logistic capabilities; multi criteria model; aggregation assessment methodes