Rozwój krajowego port community system - Marek, Robert (Development of the Polish port community system, 2018)
Polski port community system (PCS) powinien połączyć wszystkie polskie porty morskie z podmiotami, które odgrywają istotną rolę w podniesieniu konkurencyjności portów morskich. Chociaż system ten ma na celu przyniesienie korzyści jego użytkownikom, to mimo to wielu przedsiębiorców nie dysponuje wiedzą na temat istoty i znaczenia tego systemu. W związku z tym autor artykułu przeprowadził analizy: (a) form prawno-organizacyjnych operatorów PCS; (b) możliwości integracji port community system z single window; (c) zakresu danych, informacji i dokumentów będących przedmiotem transferu w istniejących PCS w Unii Europejskiej. Uzyskanie wyniki analizy mogą stanowić przyczynek do odpowiedzi na pytanie: co w istocie rzeczy decyduje o modelu polskiego port community system?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 371-382
Keywords: port community system; single window