Nowy Jedwabny Szlak w kontekście tworzenia globalnej strategii logistycznej - Witkowski, Krzysztof; Kurzątek, Edyta (New Silk Road in the context of creating global logistic strategy, 2018)
Przez całą swoją historię Eurazja przecięta była szlakami komunikacyjnymi i ścieżkami handlowymi, które stopniowo zaczęły łączyć się i tworzyć trasy, dziś znane nam jako Jedwabne Szlaki. Szlaki po obu stronach lądu i morza, wzdłuż których jedwab i wiele innych towarów wymienianych było między ludźmi z całego świata. Dziś perspektywa ta powraca pod nazwą Nowego Jedwabnego Szlaku dzięki chińskiemu prezydentowi Xi Jinpingowi. Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji powstania i perspektyw rozwoju Nowego Jedwabnego Szlaku w kontekście zarządzania globalnymi łańcuchami dostaw. Praca ma charakter przeglądowy i opiera się na analizie głównie źródeł internetowych (anglojęzycznych, niemieckojęzycznych i polskojęzycznych). Temat ten jest aktualny i istotny z gospodarczego, a także politycznego punktu widzenia. Autorzy starali się przedstawić konsekwencje budowy Nowego Jedwabnego Szlaku dla globalnej logistyki w kontekście ekonomicznym, ale też politycznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 341-355
Keywords: jedwabny szlak; Nowy Jedwabny Szlak; Polska; Chiny; globalna strategia logistyczna; silk road; the New Silk Road; Poland; China; global logistic strategy