Rola systemu Trans.eu w funkcjonowaniu międzynarodowych przedsiębiorstw sektora produkcyjno-handlowego - Tronina, Paweł (Role of the Trans.eu system in the functioning of international enterprises of production- shipping sector, 2018)
Celem artykułu jest określenie roli systemów europejskich giełd transportowych podczas organizacji transportu drogowego rzeczy w międzynarodowych przedsiębiorstwach sektora produkcyjno-handlowego. W niniejszej pracy przedstawiono porównanie konkurentów Systemu Trans.eu – dwóch europejskich liderów: giełdę transportową Timo-Com oraz Teleroute. Przedmiotowe zestawienie zawiera informacje o funkcjonalnościach wymienionych platform, opis rozwiązań i różnic technologicznych, jak również wskazanie, w jakich częściach Europy posiadają przewagę konkurencyjną. Z badań przeprowadzonych wśród firm branży produkcyjno-handlowej wynika, że przedsiębiorcy najczęściej korzystają z Systemu Trans.eu, dzięki któremu mają możliwość zawierania transakcji, korzystania z biznesowego komunikatora, posiadają wgląd do dokumentów podwykonawców oraz, dzięki integracji systemów telematycznych, mogą monitorować przebieg trasy przesyłki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 327-340
Keywords: europejskie giełdy transportowe; transport drogowy rzeczy; integracje; systemy telematyczne; European freight exchange; road freight transport; integrations; telematics systems