Logistyka zwrotów na przykładzie hurtowni farmaceutycznej Neuca-Logistyka sp. z o.o. - Huk, Katarzyna; Robaszkiewicz-Ostręga, Joanna (Reverse logistics on the example of pharmaceutical wholesale Neuca‒Logistics sp. o.o, 2018)
Logistyka zwrotna to bardzo szerokie pojęcie. Zaliczamy do niej zwroty towarów, obieg opakowań, recykling, utylizację itd. Obecnie logistyka zwrotów z uwagi na rozwijający się e-commerce ma bardzo duże znaczenie. Jest to obszar przedsiębiorstwa, który generuje duże koszty związane z transportem, a także z wprowadzeniem do użytku oddanego produktu. Celem artykułu jest przybliżenie procesu logistyki zwrotów leków na przykładzie hurtowni farmaceutycznej. W artykule została przedstawiona idea logistyki zwrotów oraz proces i stosowane rozwiązania w opisywanej organizacji. Logistyka zwrotów stanowi drażliwy obszar działalności wszystkich przedsiębiorstw. Z uwagi na uregulowania prawne w branży farmaceutycznej jest on bardziej skomplikowany, stąd stosowane rozwiązania są inne niż w pozostałych branżach. Artykuł ma charakter literaturowo-empiryczny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 303-314
Keywords: logistyka zwrotna; logistyka zwrotów; zwroty towarów; zwroty opakowań; reverse logistics; return logistics; returns of goods; returns of packaging