Planowanie dostaw paliw do stacji benzynowych według koncepcji zapasów sterowanych przez przewoźnika – podejście optymalizacyjne - Hanczar, Paweł; Dziaduch, Izabela (Planning of fuel supply to fuel stations according to vendor managed inventory concepts – optimization approach, 2018)
W artykule przedstawiono problem wyznaczania tras przepływu zapasów, jaki pojawia się w procesie planowania dostaw paliw do sieci stacji benzynowych. Przedyskutowano także najczęściej spotykane KPI, jakie są wykorzystywane we współpracy pomiędzy dostawcą i zleceniodawcą usług transportu paliw. W głównej części pracy zaproponowano model decyzyjny planowania dostaw w horyzoncie 7-dniowym. Pracę kończy ocena możliwości wykorzystania przedstawionego sformułowania do planowania dostaw w praktyce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 292-302
Keywords: dystrybucja paliw; zapasy sterowane przez dostawcę; optymalizacja dyskretna; fuel distribution; vendor managed inventory; discrete optimization