Od szczupłego do zielonego zarządzania łańcuchem dostaw na przykładzie branży motoryzacyjnej - Pisarek, Agnieszka (From lean to green supply chain management based on automotive industry, 2018)
Głównym zamierzeniem artykułu jest przedstawienie powiązań pomiędzy szczupłym oraz zielonym zarządzaniem łańcuchem dostaw. Terminy te zostaną scharakteryzowane i umiejscowione na osi ewolucji łańcucha dostaw. Przedstawione zostaną też inne nurty zarządzania łańcuchem dostaw, m.in. zwinne, odporne czy w szerszym znaczeniu adaptacyjne, oraz kierunek ich dalszych modyfikacji. Nadrzędnym celem artykułu jest omówienie kolejnych etapów rozwoju zarządzania łańcuchem dostaw, zgłębienie najważniejszych i najczęściej stosowanych podejść w branży motoryzacyjnej, czyli: lean oraz zielonego zarządzania łańcuchem dostaw. Obiektem badań będą dobre praktyki stosowania rozwiązań zarówno lean, jak i green w firmie produkcyjnej z branży motoryzacyjnej, metodą badawczą zaś krytyczna analiza literatury z badanego zakresu tematycznego oraz case study czołowego producenta samochodów ciężarowych, autobusów na świecie. Najważniejszym wnioskiem z badań jest zmiana podejścia ludzi w organizacji zobligowanych do nowego charakteru pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 243-262
Keywords: zarządzanie łańcuchem dostaw; zarządzanie zielonym łańcuchem dostaw; lean management; zwinne; odporne łańcuchy dostaw; supply chain management; green supply chain management; agile; resilient supply chains