Zależności partnerskiej współpracy i poziomu dojrzałości łańcucha dostaw w warunkach globalizacji - Wyrwich-Płotka, Sabina (Relationships of partnership cooperation and the level of supply chain maturity in terms of globalisation, 2018)
W artykule podjęto rozważania na temat zależności między współpracą partnerską a poziomem dojrzałości łańcucha dostaw w warunkach globalizacji. Poziom dojrzałości łańcucha dostaw wzięto pod uwagę jako czynnik determinujący nawiązanie partnerskiej współpracy pomiędzy ogniwami łańcucha dostaw. W konsekwencji podjęto próbę zidentyfikowania korzyści i zagrożeń dla poszczególnych uczestników łańcucha dostaw. Artykuł składa się z pięciu części. Pierwsza część to wprowadzenie. Druga dotyczy dojrzałości łańcucha dostaw, trzecia obejmuje wyjaśnienie znaczenia partnerskiej współpracy, a w czwartej podjęto próbę wskazania przesłanek zaistnienia partnerskiej współpracy w łańcuchu dostaw przez pryzmat dojrzałości łańcucha dostaw. Ostatnia część stanowi studium przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 155-165
Keywords: łańcuch dostaw; dojrzałość łańcucha dostaw; współpraca; współpraca partnerska; globalizacja; supply chain; supply chain maturity; cooperation; partnership cooperation; globalization