Grupa zakupowa jako przykład pozytywnej kooperacji w łańcuchu dostaw - Piorunowska-Kokoszko, Joanna (Group purchasing organization as an example of positive cooperation in supply chain, 2018)
Współcześnie przedsiębiorstwa, walcząc o swoją pozycję konkurencyjną, poszukują rozwiązań optymalizujących ich działalność, modyfikują swoje łańcuchy dostaw i coraz częściej podejmują decyzję o współdziałaniu, czyli pozytywnej kooperacji. Jedną z takich propozycji współpracy jest przystąpienie do grup zakupowych umożliwiających obniżkę kosztów i wzrost efektywności operacyjnej. Takie praktyki przedsiębiorstw stają się coraz powszechniejsze w Polsce. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie, iż działanie grupy zakupowej staje się we współczesnej gospodarce naturalną konsekwencją ewolucji pozytywnej kooperacji, która przynosi korzyści całemu łańcuchowi dostaw. Artykuł prezentuje działalność grupy zakupowej i efekty jej pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 134-145
Keywords: grupa zakupowa; współdziałanie; kooperacja pozytywna; łańcuch dostaw; group purchasing organization; collaboration; positive cooperation; supply chain