Gromadzenie wiedzy o zakłóceniach w materiałowym punkcie rozdziału łańcucha dostaw - Kramarz, Marzena (Accumulating knowledge about disruptions in the material decoupling point of supply chain, 2018)
Lokalizacja materiałowego punktu rozdziału, a także zadania, jakie podmiot taki realizuje w łańcuchu dostaw, są wynikiem przyjętej strategii konkurencyjnej całego łańcucha dostaw i w konsekwencji dotykają problemu różnicowania produktu, w tym strategii wczesnego i późnego różnicowania produktu. Celem artykułu jest wskazanie czynników determinujących rozwiązania w zakresie gromadzenia wiedzy o zakłóceniach, dla potrzeb całego łańcucha dostaw. Artykuł ma charakter koncepcyjny, przeprowadzono badania literatury w zakresie różnicowania produktu, roli materiałowego punktu rozdziału, zakłóceń oraz zarządzania wiedzą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 114-124
Keywords: materiałowy punkt rozdziału; zarządzanie wiedzą; zakłócenia; strategie różnicowania produktu; material decoupling point; knowledge management; disruptions; strategies ofproduct differentiation