Implementacja standardów logistycznych jako mechanizm izomorficzny łańcucha dostaw - Frankowska, Marzena; Czyżycki, Rafał (Implementation of logistic standards as isomorphic mechanism of supply chain, 2018)
Kluczowymi obszarami zastosowania standardów w łańcuchu dostaw są pozyskanie i wymiana informacji oraz przemieszczanie wyrobów. Uzgadnianie wspólnych obszarów współpracy wymusza konieczność dopasowania się partnerów łańcucha dostaw. Celem artykułu jest identyfikacja występowania mechanizmu izomorficznego w łańcuchach dostaw w zakresie implementacji standardów logistycznych przez partnerów oraz w odniesieniu do częstotliwości ich współpracy. Na bazie badań literaturowych opracowano model badawczy. Sformułowane hipotezy badawcze zostały zweryfikowane w badaniu ilościowym na populacji przedsiębiorstw wytwórczych. Przeprowadzone badania wskazują na polaryzację w zakresie implementacji standardów logistycznych we współpracy z partnerami w łańcuchu dostaw, przy jednoczesnym preferowaniu stałej współpracy z partnerami w łańcuchu dostaw (około 75%). Badania dowodzą, że wzrost częstotliwości współpracy przedsiębiorstw w łańcuchach dostaw wpływa pozytywnie na stosowanie standardów logistycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 81-95
Keywords: izomorfizm; łańcuch dostaw; standardy logistyczne; isomorphism; supply chain; logistics standards