Strategia logistyczna w tworzeniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa - Matwiejczuk, Rafał (Logistics strategy in business competitive advantage creation, 2018)
Przedsiębiorstwa stale poszukują sposobów tworzenia przewagi konkurencyjnej. W jej budowaniu ważną rolę pełni m.in. strategia logistyczna. Celem artykułu jest identyfikacja możliwości oddziaływania strategii logistycznej na tworzenie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. W opracowaniu przedstawiono istotę strategii na tle współczesnych nurtów zarządzania strategicznego, pojęcie strategii logistycznej i jej miejsce w systemie strategii w przedsiębiorstwie, podstawowe rodzaje strategii logistycznych, a także przesłanki rozwoju strategii logistycznej w kierunku logistycznie zorientowanej strategii przedsiębiorstwa. Powołano się również na wyniki badań teoretyczno-metodologicznych i empirycznych wskazujących na to, że strategia logistyczna coraz częściej wykracza poza ramy funkcjonalne, stanowiąc ważną składową strategii biznesowej, a często nawet całościowej strategii przedsiębiorstwa, związanej z budowaniem i utrzymywaniem trwałej, długofalowej przewagi konkurencyjnej na rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 44-55
Keywords: logistyka; strategia logistyczna; przewaga konkurencyjna; logistics; logistics strategy; competitive advantage