Teoremat potencjału wsparcia logistycznego procesów gospodarczych - Dembińska, Izabela; Jedliński, Mariusz (Theorem of the logistic support’s potential for economic processes, 2018)
W artykule przedstawiono wyniki systematycznego przeglądu literatury dotyczącejproblematyki wsparcia logistycznego działalności gospodarczej. Dokonano próby zdefiniowaniapojęć wsparcia logistycznego i potencjału wsparcia logistycznego, jednocześnieporównania zakresu znaczeniowego tych pojęć z pojęciem zabezpieczenia logistycznego.Rozważania oparto na tezie mówiącej, iż potencjał logistyczny (endo- i egzogeniczny) determinujepoziom i zakres wsparcia logistycznego przedsiębiorstwa. Rozważania mają charakterteoretyczny, przez co nie rozwiązują problemów konkretnego przedsiębiorstwa w określonejsytuacji, niemniej podejmują badania na wyższym szczeblu ogólności. Autorzy trwająbowiem w przekonaniu, iż w ekonomii pozytywnej weryfikatorem prawdziwości twierdzeńjest obiektywizm poznawczy badanej rzeczywistości logistycznej, w celu dokonania opisuzwiązków i zależności pomiędzy potencjałem a wsparciem logistycznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 35-43
Keywords: logistyka; wsparcie logistyczne; potencjał wsparcia logistycznego; logistics; logistics support; potential of the logistics support