Rola banku w realizacji inwestycji w branży opieki zdrowotnej - Korenik, Dorota (Role of a bank for realization of investment in healthcare industry, 2017)
Celem opracowania jest określenie specyfiki świadczenia przez bank usługi finansowania złożonych przedsięwzięć inwestycyjnych (realizowanych w formule project finance oraz partnerstwa publiczno-prywatnego), w świetle najnowszego paradygmatu dotyczącego roli banku w gospodarce – jako umocowanego pośrednika w zarządzaniu ryzykiem na zlecenie (delegated risk manager). W artykule przedstawiono przydatność banków w Polsce pod względem finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych, w szczególności innowacyjnych, w branży opieki zdrowotnej. W pierwszej kolejności przedstawiono założenia wskazanego paradygmatu, następnie omówiono warunki do realizacji przedsięwzięcia inwestycyjnego w polskiej opiece zdrowotnej, występujące w branży bankowej i branży opieki zdrowotnej. W części końcowej przedstawiono następujące wnioski: brakuje produktów bankowych, opartych na nieregularnym harmonogramie spłat zobowiązań, potrzebny jest także inny rodzaj wiedzy i umiejętności pracowników bankowych w obszarze oceny ryzyka przedsięwzięcia innowacyjnego, w tym oceny wykonalności projektu
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 65-71
Keywords: bank; finansowanie; inwestycje w opiece zdrowotnej; financing; investments in healthcare