Pokrycie finansowe tzw. pakietu onkologicznego przez publicznego płatnika a sytuacja ekonomiczna szpital - Michalak, Jerzy (Financial cover of co-called oncological package by the public payer vs. economic situation of hospitals, 2017)
Wprowadzenie pakietu onkologicznego, czyli procesowego podejścia do leczenia pacjenta od momentu wykrycia nowotworowych zmian chorobowych do ostatniej interwencji medycznej, miało na celu przyspieszenie podjęcia właściwego leczenia, a tym samym zwiększenie jego skuteczności z punktu widzenia pacjenta. W dyskusjach nad pakietem znacznie mniej miejsca poświęcono zagadnieniom finansowania wszystkich działań z nim związanych. Celem artykułu jest ocena wpływu wprowadzenia pakietu onkologicznego na sytuację ekonomiczną szpitali na przykładzie wybranej dużej placówki medycznej na Dolnym Śląsku. Analiza danych przeprowadzona w artykule wykazała negatywny wpływ wprowadzonych zmian na sytuację ekonomiczną szpitali, co sugeruje potrzebę ponownego przestudiowania problematyki i zaproponowania dodatkowych źródeł finansowania działalności podmiotów leczniczych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 18-24
Keywords: pakiet onkologiczny; efektywność ekonomiczna; szpital; oncology package; economic efficiency; hospital