Uwarunkowania ekonomiczne możliwości komercyjnego świadczenia usług medycznych przez polskie szpitale publiczne - Malinowski, Waldemar; Nojszewska, Ewelina (Economic conditions of the possibility of commercial provision of medical services by Polish public hospitals, 2017)
W artykule od strony teoretycznej i aplikacyjnej przedstawione są podstawy uzasadniające wprowadzenie w polskich szpitalach możliwości leczenia pacjentów na warunkach komercyjnych przy zagwarantowaniu bezpieczeństwa zdrowotnego dzięki wprowadzeniu właściwej regulacji prawnej. W pierwszej części na podstawie literatury przedstawiono uwarunkowania efektywnego finansowania szpitali. W drugiej, aplikacyjnej części policzono koszty spowodowane niewykorzystaniem łóżek w szpitalach ogólnych w Polsce, na Dolnym Śląsku oraz na oddziałach chirurgii ogólnej w Polsce. W ostatniej części znajduje się propozycja rozwiązania problemu niewykorzystania dużej liczby łóżek szpitalnych w Polsce
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 4-11
Keywords: koszty łóżek szpitalnych; marnotrawstwo zasobów; leczenie komercyjne; costs of hospital beds; waste of resources; commercial treatment