Jakość posiłków serwowanych przez lokale gastronomiczne kierujące ofertę do zmotoryzowanych podróżnych – badania konsumenckie - M.Dziadkowiec, Joanna (Quality of meals served by roadside dining facilities for drivers – consumer survey, 2017)
Usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych (roadside dining facilities) to jeden z najrzadziej badanych segmentów polskiego rynku gastronomicznego. W przeciwieństwie do krajów o rozwiniętej sieci drogowej, gdzie obsługę gastronomiczną ruchu drogowego cechuje wysoki stopień standaryzacji, w Polsce obsługę zmotoryzowanym podróżnym zapewniają z reguły niewielkie lokale oferujące posiłki o zróżnicowanej i niejednolitej jakości. Celem opracowania było zbadanie, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale należące do tego segmentu. W badaniu wzięło udział 1455 respondentów, którzy skorzystali z usług gastronomicznych, podróżując drogą łączącą Kraków i Zakopane (tzw. Zakopianką). Uzyskane wyniki wskazują, że zmotoryzowani turyści najczęściej odwiedzają restauracje, lokale typu fast food oraz bistra na stacjach paliw. Jakość posiłków serwowanych przez restauracje została oceniona najwyżej w odniesieniu do wszystkich trzech determinant jakości żywności, tj. jakości zdrowotnej, walorów sensorycznych oraz dyspozycyjności. Jakość zdrowotna i dyspozycyjność została oceniona wyżej w przypadku usług gastronomicznych stacji paliw niż w przypadku lokali fast food
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 2 (25); s. 35-45
Keywords: usługi gastronomiczne; turyści zmotoryzowani; jakość posiłków; jakość usług gastronomicznych; roadside dining facilities; car travellers; food quality; foodservice quality