Innowacje w sektorze turystycznym w zakresie żywienia - Czarniecka-Skubina, Ewa (Innovations in tourist sector in the field of nutrition, 2017)
Celem pracy jest charakterystyka sektora turystycznego pod kątem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów. Oferta żywieniowa w zależności od uprawianej turystyki jest różna. W przypadku turystyki wędrownej wśród innowacji żywieniowych można wymienić produkty żywności wygodnej i funkcjonalnej. Żywność taka musi spełniać określone cechy: być trwała, łatwa do przechowywania i wygodna do użycia. Wśród innowacji dla turystów będących w drodze wskazać należy street food oraz nowe produkty żywności typu fast food. W tym przypadku istotna jest możliwość uzyskania szybko taniego posiłku. Najwięcej możliwości ma turysta uprawiający turystykę pobytową. Może on korzystać z różnorodnej żywności, a wśród innowacji wymieniana jest żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna (foodpairing, kuchnia molekularna, note by note, fusion)
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 2 (25); s. 20-34
Keywords: turystyka; żywienie turystów; innowacje; tourism; tourists’ nutrition; innovations